Neoficiālais Vienības brauciens 2021

Sveiciens neoficiālajiem velobraucējiem! Ar prieku un lepnumu ziņoju, ka arī šogad neoficiālais Vienības brauciens notiks. Kā jau tas pieņemts, pasākumam atvēlēta augustā pēdējā nedēļas nogale (27. – 29. augusts) ar finiša laiku no 18:00 līdz 19:00 Esplanādē pie Raiņa pieminekļa.

Maršruti kā allaž. Vai nu:

a) brauciens uz Rīgu no kādas Latvijas pilsētas (faktiski – tas arī attiecas uz pamatmaršrutu dalībniekiem). Šajā gadījumā tu velobraucienā piedalies kā šīs pilsētas pārstāvis, vēlams – piestiprinot pie velosipēda attiecīgās pilsētas ģerboni (izdrukātu, zīmētu, pašaustu, kā nu ērtāk). Ceļa izvēle ir paša dalībnieka ziņā – principiālais kritērijs lai maršrutā būtu vismaz 50km (proti, vienkārši maršruts Baloži – Rīga būs mazliet par īsu).

b) kāda no 1938. gada distancēm:

A: Valmiera – Rūjiena – Valka – Smiltene – Sigulda – Rīga (265km)
B: Rēzekne – Varakļāni – Krustpils – Koknese – Ogre – Rīga (250km)
C: Rīga – Suntaži – Mālpils – Rīga (130km)
D: Bauska – Iecava – Rīga (70km)
E: Eleja – Jelgava – Olaine – Rīga (80km)
F: Gulbene – Madona – Pļaviņas – Skrīveri – Rīga (230km)
G: Ventspils – Talsi – Kandava – Tukums – Rīga (210km)
H: Liepāja – Skrunda – Saldus – Dobele – Jelgava – Rīga (230km)
I: Mazsalaca – Aloja – Limbaži – Cēsis – Līgatne – Rīga (220km)
J: Rīga – Sloka – Slampe – Jelgava – Rīga (155km)
K: Rīga – Saulkrasti – Ragana – Rīga (120km)
(ja brauc kādu no šīm distancēm, tev nav obligāti jābrauc pa 1938. gada ceļiem, bet vari plānot pats sev tīkama seguma ceļus)

Starts: atkarībā no dalībnieka izvēlētās distances brīvi izvēlētā laikā maršruta sākuma punktā, pie dzelzceļa stacijas (ja tāda ir, vai pie autoostas, ja nav). Precīzs starta laiks netiek fiksēts, jo šīs nav sacensības (tik vien – kā pašam ar sevi) un nav prognozējams liels dalībnieku skaits katrā distancē.
Finišs: 25. augustā, Vienības laukumā (Esplanāde), Rīgā, starp pulksten 18:00 un 19:00. Teorētiski finišēt, protams, var arī agrāk vai vēlāk, bet šis būs tas laika intervāls, kurā būs kādi cilvēki uz vietas, kas sagaidīs pasākuma dalībniekus. Atkal jau jāņem vērā, ka šis nav centralizēti organizēts pasākums, līdz ar to svinīguma līmenis būs tādās robežās, lai nepievērstu lieku uzmanību (diezgan droši – pūtēju orķestra nebūs).

Dalībniekiem, kas Rīgā būs iebraukuši jau ātrāk, nekas neliedz laiku līdz 18:00 pavadīt mājās / kafejnīcā / kaut kur citur, un oficiāli finišēt tad, kad tas ir paredzēts.

Piesaki savu dalību un maršrutu Dokumentā. Ceturtdienā vai piektdienā pirms starta sagatavošu numuru un ģerboņu drukas failus.

Un te standarta teksts:

Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens atbilstoši preses relīzēm “ir viens no senākajām masu riteņbraukšanas velobraucieniem Eiropā”, kas aizsākts jau 1936. gadā. Realitātē tomēr tam, ko mūsdienās sauc par Vienības braucienu, ar trīsdesmito gadu pasākumu ir kopīgs vien tas, kas tajā piedalās riteņbraucēji un tas notiek Latvijā.

Kas ir Vienības brauciens mūsdienās? Tās ir sacensības septembra sākumā ar startu un finišu Siguldā, kur atsevišķi startē šosejas sportisti, šosejas ikdienas braucēji un MTB relfeja cienītāji. “Vienība” šajā braucienā izpaužas tā, ka tur ir daudz dalībnieku.

Kas bija Vienības brauciens oriģināli? Divu dienu sacensības pēdējā augusta nedēļas nogalē ar daudzām distancēm, kur dalībnieki startēja no visām Latvijas malām un finišēja kopā Rīgā. Vienība izpaudās tā, ka tur bija jāpiedalās teju visiem aktīvajiem velobraucējiem (ulmaņlaikos brīvprātība tika diezgan izteikti uzspiesta), kuri kopā satikās finišā Rīgā. Šādi izskatījās Vienības brauciena distanču shēma 1938. gadā.

Screen Shot 2018-05-14 at 22.10.52Neoficiālā Vienības brauciena mērķis nav konkurēt ar Igo Japiņa sporta aģentūras organizēto, bet gan mēģināt iespēju robežās tuvināties tai idejai, kas bija trīsdesmito gadu velobraucienam – proti, radīt vienības sajūtu, izjust to, kā riteņbraucēji ieplūst Rīgā no visām Latvijas malām.

Neoficālais Vienības brauciens notiek kopš 2018. gada.

Komentēt

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close